Навигационная цепочка

Työmatkapyöräily

Työmatkapyöräilyssä jo pienillä teoilla pääsee pitkälle

Joensuun suurimmat työpaikkakeskittymät sijaitsevat noin 5 kilometrin kokoisen alueen sisällä keskustassa. Puolet Joensuun ja lähikuntien (Liperi, Kontiolahti) työmatkoista on enintään 7 km pituisia. Matkojen pituuksien puolesta pyörämatkojen lisäämisessä on siis potentiaalia.

Työmatkapyöräily tuo yksilölle terveyshyötyjä, on edullinen tapa liikkua, on usein nopein kulkutapa kaupungissa alle 7 km matkoilla ja tuo mukanaan päivittäisen ulkoiluhetken. Työnantajan näkökulmasta työmatkapyöräily voi lisätä työntekijöiden hyvinvointia ja vähentää sairauspoissaolojen määrää, pienentää organisaation hiilijalanjälkeä ja vähentää autopaikkojen tarvetta. 

Vinkit työntekijälle

  • Kevennä matkantekoa ja lisää pyöräilyä sähköavusteisella pyörällä. Sähköavusteisella pyörällä kymmenenkin kilometrin matka taittuu hikoilematta vajaassa puolessa tunnissa. Sähköavustuksen saa myös pois päältä, jolloin pyörää voi polkea kuten tavallista pyörää.
  • Valitse sopivat välineet tavaroiden kuljetukseen. Kuljetatko töihin tietokonetta tai vietkö lapset matkalla hoitoon? Käytkö työpäivän jälkeen kaupassa tai harrastamassa? Pyörällä kulkee kaikki tarvittava. Vedenpitävään pyörälaukkuun mahtuu tavaraa keskikokoisen repun verran, kun taas pyöräperävaunuissa ja laatikkopyörissä kuljetustilaa on satoja litroja.
  • Panosta vaatetukseen. Poutaisilla kesäkeleillä työmatkapyöräily sujuu vaikka puku päällä, mutta syksyn ja talven vaihtelevissa säissä hengittävät veden- ja tuulenpitävät vaatteet varmistavat, että pyöräily on miellyttävää kaikissa olosuhteissa.
  • Hyödynnä paluumatkat hyötyliikuntana. Jos työmatkasi on sen verran lyhyt, ettet saa haluamaasi määrää liikuntaa työmatkoja pyöräilemällä, polje vaikka joka toinen päivä kotiin kiertotien kautta hieman kovemmalla vauhdilla. Pyöräily on erinomainen tapa huolehtia riittävästä hyötyliikunnan määrästä.
  • Kysy työnantajaltasi työsuhdepolkupyörästä. Työntekijänä voit säästää satasia tai pienempituloisena saada allesi uuden pyörän ilman nihkeää osamaksusopimusta.

Vinkit työnantajalle

  • Panosta pyöräpysäköintiin. Sinne tänne pysäköidyt pyörät sisäänkäynnin edessä luo negatiivisen vaikutelman sekä työntekijöille että vierailijoille. Tarinat varastetuista pyöristä jäävät elämään vuosiksi, joten valitse runkolukittava telinemalli, johon pyörän saa turvallisesti kiinnitettyä. Katokselliset pyörätelineet lisäävät pyöräpysäköinnin mukavuutta etenkin sateisina päivinä.
  • Laita sosiaalitilat kuntoon. Työmatkaliikkumisen tärkein motivaatio on päivittäisen liikuntamäärän lisääminen, mikä tuo mukanaan hikoilun. Monilla työpaikoilla pyöräilyn este voi olla esimerkiksi peseytymistilojen puuttuminen tai puutteelliset varusteiden säilytysmahdollisuudet. Tarkistakaa työntekijöiden kanssa yhdessä, ovatko tilat riittävät ja miten niitä voisi kehittää.
  • Hanki yhteiskäyttöpyöriä. Lyhyet työasiamatkat hoituvat pyörällä tehokkaasti, kun aikaa ei kulu parkkipaikan etsimiseen ja auton käyttöön ei kulu polttoainetta. Samalla työntekijät saavat hyötyliikuntaa, mikä vähentää sairauspoissaoloja. Jos työasiointiin liittyy kuljetustarpeita, yrityksen visuaalisella ilmeellä koristeltu laatikkopyörä on mainio brändinkohottaja.
  • Kannusta luovasti. Pyöräilyä voidaan tukea esimerkiksi kilometrikorvauksilla autoilun tapaan. Kevyempiä ratkaisuja ovat esimerkiksi pyörähuoltoon oikeuttavat palvelusopimukset, huoltovälineiden hankkiminen työpaikoille, ilmainen aamupala työmatkapyöräilijöille sekä koulutukset pyörien perushuoltoon ja talvirenkaiden vaihtoon.
  • Hyödynnä kimppapyöräilyitä. Monilla työpaikoilla on jo havahduttu kyytien jakamiseen ja kimppa-autoiluun autokuorman pienentämiseksi. Samalta suunnalta tulevien kimppapyöräily on yksi keino lisätä pyöräilyn motivaatiota ja luoda yhteisöllisyyttä.
  • Tee pyöräilyä näkyväksi Kilometrikisalla. Pyöräkuntien verkosto on jo vuosien ajan toteuttanut leikkimielisiä kilometrikisoja, joissa työpaikat voivat polkea toisiaan vastaan kesä- ja talvikausina. Samalla poljetut kilometrit tulevat näkyviksi ja vertailtavaksi. Motivaation lisäämiseksi työpaikka voi lahjoittaa kokonaismatkan mukaan summan hyväntekeväisyyskohteisiin. www.kilometrikisa.fi
  • Selvitä paras osallistamisen keino juuri teidän työpaikassa. Kaikilla työpaikoilla on omat kulttuurinsa. Pohtikaa, minkälaisella kulmalla liikkumista voi työpaikallanne lähestyä ja panostakaa vahvuuksiin. Onko kyse terveydestä, urheilusta, ekologisesta kestävyydestä vai kenties yhteisöllisestä tekemisestä? Hyvä keino pohtia pyöräilyn lisäämistä työpaikoilla ovat esimerkiksi virkistyspäivät. Päivän aikana voitte esimerkiksi käydä kokeilemassa sähköavusteisia pyöriä.
  • Tarjoa työntekijälle työsuhdepyörää. Työsuhdepyörä on autoa huomattavasti edullisempi ja ekologisempi työsuhde-etu. Pyöräilyllä on parhaimmillaan kauaskantoisia positiivisia vaikutuksia sekä työntekijöiden hyvinvoinnille ja tuottavuudelle että yrityksen imagolle ja strategisille tavoitteille.

Joensuussa laadittiin vuoden 2018 aikana Työmatkapyöräilyn edistämisen toimenpideohjelma. Tutustu työn yhteenvetoon, loppuraporttiin ja työmatkakyselyn tuloksiin.

Lisätietietoja työmatkoista, työmatkapyöräilystä ja hyödyistä:

Fiksusti töihin -fiksustitoihin.fi

UKK instituutti -työmatkaliikunta

Motiva -pyöräily

Poljin verkosto -pyöräilyvinkit työnantajalle

Verottajan tietopaketti työsuhdepyörästä