i cycle JNS - Pyöräilyetiketti

Turvallinen pyöräily vaatii hyvän pyörän ja oikeat varusteet

Hyvä pyörä on käyttäjälleen sopivan kokoinen – se mahdollistaa mukavan ajoasennon ja hyvän pyörän hallinnan. Pyörässä tulee olla ainakin yksi tehokas jarrulaite, äänimerkinantolaite, etu- ja takaheijastin, sivuheijastimet sekä ajovalo pimeän ja hämärän aikaan ajettaessa. Etuheijastimen tulee olla valkoinen, takaheijastimen punainen sekä sivuheijastimien valkoisia tai ruskeankeltaisia. Sivuheijastimiksi hyväksytään myös heijastavat renkaat.

Pyöräilykypärä suojaa pyöräilijän päätä

Päävammaan ei tarvita kolaria vaan se voi syntyä jo pyöräilijän kaatuessa. Sopivan kokoinen ja päähän hyvin istuva kypärä suojaa parhaiten. Kannattaa valita koko ja muoto, joka tuntuu päässä sopivalta ja mukavalta. Värikäs pyöräilykypärä näkyy myös liikenteessä ja kiinnittää autoilijoiden huomion. Tämä lisää pyöräilyn turvallisuutta.

Vinkkejä turvalliseen pyöräilyyn

  • Reitin valinnalla voi lisätä oman pyöräilyn turvallisuutta ja mukavuutta. Pidempi reitti voi joskus olla nopeampi. Tien ylityksiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä risteykset ovat usein pyöräilijöiden vaaranpaikkoja.
  • Ajonopeus ja välimatka muihin kannattaa sovittaa liikennetilanteen ja ympäristön mukaan. Kevyen liikenteen väylillä on usein monen ikäisiä ja erilaisilla valmiuksilla olevia kulkijoita. Päiväkotien ja koulujen lähistöllä kannattaa olla erityisen varovainen, sillä lasten valmiudet liikkua liikenteessä ovat vasta kehittymässä.
  • Liikenteen tarkkailu vaatii keskittymistä. Musiikin kuuntelu kuulokkeilla tai kännykkään puhuminen voivat viedä pyöräilijän tarkkaavaisuutta pois liikennetilanteesta.
  • Ennakoiva pyöräilijä kertoo muille omista aikeistaan. Pyöräillessä ollaan koko ajan vuorovaikutuksessa muiden tienkäyttäjien kanssa. Omien aikeiden ilmaiseminen esimerkiksi suuntamerkkiä näyttämällä ja soittokelloa rimpauttamalla parantaa kaikkien mahdollisuuksia ennakoida ja toimia turvallisesti.

Kertaa keskeisimpiä pyöräilyn sääntöjä Liikenneturvan youtube-videolta

Lisää pyöräilystä Liikenneturvan nettisivuilla