Ympärivuotinen pyöräily
Ympärivuotinen pyöräily, alasivun pääkuva
Ympärivuotinen pyöräily
i cycle JNS - ympärivuotinen pyöräily
Jatketaan polkemista vuoden ympäri
Pyöräily on hauskaa myös talvella ja useimmiten nopein tapa liikkua paikasta toiseen. Pyöräily talvella ei ole erityisen vaikeaa.
Pyöräteiden auraus helpottaa pyöräilyä talvella
Talvipyöräilyn mahdollistamiseksi Joensuussa on hyvä pyöräteiden aurausjärjestys ja pyöräteitä kunnostetaan suunnitelmallisesti. Kaupunki on päättänyt nostaa talvikaudesta 2020–2021 alkaen kaikki B-luokan pyörätiet ja pyöräilyreittien kannalta tärkeimmät kadut pyöräteiden kunnossapidon A-luokkaan aurauksen ajoittamisen osalta. Pyöräilyreittejä aurataan nyt aikaisemmin ja useammin. Aurausseurannasta voit tarkistaa koska asuinalueesi tiet on aurattu viimeksi: Katujen hoito ja kunnossapito
Talvella pyöräillessä muista säänmukainen vaatetus ja turvallisuus
Pyöräily talvella ei ole vaikeaa, mutta muutama seikka on hyvä muistaa tehdä ennen talvipyöräilyn aloittamista.
- Pukeudu lämpimästi. Mukavat kylmää ja tuulta pitävät talvivaatteet riittävät talvipyöräilyyn. Kylmää välttääksesi kiinnitä erityistä huomiota kehon uloimpien osien suojaamiseen, kuten pään, kaulan, käsien ja jalkaterien suojaamiseen. Muista siis pipo, kaulaliina, hanskat ja villasukat tai kengän lämmittimet. Pipon tulisi olla tiivis, niin että se mahtuu kypärän alle sekä peittää otsan ja korvat. Kaulaliinalla suojaat niskaa ja kaulaa, ja sen voi myös kääriä suun eteen suojaamaan kasvojen alaosaa.
- Asenna pyörääsi valot ja heijastimet. Valot ja heijastimet auttavat muita tiellä liikkujia havaitsemaan pyöräilijän paremmin. Uuden tieliikennelain myötä takavalot ovat tulleet pakollisiksi polkupyöriin. Etuvalon valon tulee olla väriltään valkoinen ja takavalon tulee olla väriltään punainen ja se voi olla kiinnitetty takalokasuojaan, pyörän satulatankoon tai vaikka pyöräilijän selkäreppuun tai kypärään. Huomioithan että punainen takavalo ei vilku, sillä vilkkuva punainen valo on tarkoitettu vain hätäajoneuvoja varten.
- Nastarenkailla pysyt paremmin pystyssä. Kuten autoon, myös polkupyörään voi vaihtaa nastarenkaat. Nastarenkailla ajo tuo pyöräilyyn vakautta ja turvallisuutta. Rengaskoko kannattaa valita niin, että se mahtuu pyörimään lokasuojan alla. Nastarengasta voi pitää myös vain pyörän eturenkaassa. Kapea nastarengas sopii hyvin tielle, jolla on jäätä ja kevyt lumikerros. Leveät nastarenkaat ovat omimmillaan paksun lumikerroksen päällä. Nastoista huolimatta, muista pyöräillessä hidastaa nopeutta ja varoa kaarteissa sekä alamäissä.
- Pidä huolta polkupyörästäsi. Myös talvikauden alussa pyörää on aiheellista huoltaa, eli kiristää jarrut, öljytä vaijerit ja ketjut sekä tarkistaa ilmanpaineet. Tiputa silloin tällöin pyöränlukkoon lukkosulaa – näin lukon saa auki kovemmassakin pakkaskelissä. Muista myös aina ennen lähtöä tarkistaa etu- ja takavalojen toimivuus. Pyörä tulisi mahdollisuuksien mukaan säilyttää kuivassa ja kylmässä katoksessa, jossa pyörä ei pääse kastumaan ja jäätymään.
- Vie talvipyöräilyn iloa eteenpäin. Sen sijaan, että veisit lumien tultua lapsesi tai läheisesi pyörän talviteloille voitte vaihtaa alle yhdessä nastarenkaat, etsiä kypärän alle mahtuvan päähineen ja lähteä nauttimaan talvesta pyöräillen.
#pyöräilytalvi
Lisää vinkkejä talvipyöräilyyn Pyöräliiton sivuilta.