Työmatkapyöräily

Joensuun suurimmat työpaikkakeskittymät sijaitsevat noin 5 kilometrin kokoisen alueen sisällä keskustassa. Puolet Joensuun ja lähikuntien (Liperi, Kontiolahti) työmatkoista on enintään 7 km pituisia. Etäisyyksien kannalta työmatkapyöräilyn lisäämisessä on potentiaalia! 

Työmatkapyöräily kannattaa: 

 • Työmatkapyöräily tuo yksilölle mm. terveyshyötyjä, on edullinen tapa liikkua, on usein nopein kulkutapa kaupungissa alle 7 km matkoilla ja tuo mukanaan päivittäisen ulkoiluhetken.
 • Työnantajan näkökulmasta työmatkapyöräily voi mm. lisätä työntekijöiden hyvinvointia ja vähentää sairauspoissaolojen määrää, pienentää organisaation hiilijalanjälkeä ja vähentää autopaikkojen tarvetta.

Pyöräily työmatkoilla ei ole pelkästään työntekijän valinta. Työnantaja voi kannustaa ja mahdollistaa tai hankaloittaa työntekijöiden pyöräilyä töihin!

VINKIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÖILLE TAI SELLAISEKSI HALUAVILLE

 • Kevennä matkantekoa ja lisää pyöräilyä sähköavusteisella pyörällä. Jos haluat polkea töihin pienellä vaivalla, tai matka tuntuu liian pitkältä ja mäkiseltä, hanki sähköavusteinen pyörä. Sen avulla kymmenenkin kilometrin työmatka taittuu hikoilematta vajaassa puolessa tunnissa. Sähköavusteinen pyörä lisää usein myös pyörällä tehtävien matkojen määrää.
 • Valitse sopivat välineet tavaroiden kuljetukseen. Kuljetatko töihin läppäriä, tai vietkö lapset matkalla hoitoon? Käytkö työpäivän jälkeen kaupassa tai harrastamassa? Pyörällä kulkee kaikki tarvittava. Vedenpitävään pyörälaukkuun mahtuu tavaraa keskikokoisen repun verran, kun taas pyöräperävaunuissa ja laatikkopyörissä kuljetustilaa on satoja litroja.
 • Panosta vaatetukseen. Poutaisilla kesäkeleillä työmatkapyöräily sujuu vaikka puku päällä, mutta syksyn ja talven vaihtelevissa säissä hengittävät veden- ja tuulenpitävät vaatteet varmistavat, että pyöräily on miellyttävää kaikissa olosuhteissa. Sähköavusteisella pyöräiltäessä keho lämmittää vähemmän, joten kannattaa valita hieman lämpimämmät vaatteet.
 • Varaudu talveen nastoilla ja valoilla. Nastarenkailla pyöräily on turvallista silloinkin, kun lämpötila sahaa nollan molemmin puolin ja pyörätiet jäätyvät. Pimeinä talviaamuina ja -iltoina tehokkaat etu- ja takavalot lisäävät matkanteon mukavuutta ja turvallisuutta.
 • Hyödynnä paluumatkat hyötyliikuntana. Jos työmatkasi on sen verran lyhyt, ettet saa haluamaasi määrää liikuntaa työmatkoja pyöräilemällä, polje vaikka joka toinen päivä kotiin kiertotien kautta hieman kovemmalla intensiteetillä. Pyöräily on erinomaisen kätevä tapa huolehtia riittävästä hyötyliikunnan määrästä.

VINKIT TYÖPAIKAN HENKILÖSTÖHALLINNOSTA VASTAAVILLE

 • Panosta pyöräpysäköintiin. Pyöräviidakko sisäänkäynnin edessä luo negatiivisen vaikutelman sekä työntekijöille että vierailijoille. Tarinat varastetuista pyöristä jäävät elämään vuosiksi, joten valitse runkolukittava telinemalli, johon pyörän saa turvallisesti kiinnitettyä. Katokselliset pyörätelineet lisäävät pyöräpysäköinnin mukavuutta etenkin sateisina päivinä.
 • Laita sosiaalitilat kuntoon. Työmatkaliikkumisen tärkein motivaatio on päivittäisen liikuntamäärän lisääminen, mikä tuo mukanaan hikoilun. Monilla työpaikoilla pyöräilyn este voi olla esimerkiksi peseytymistilojen puuttuminen tai puutteelliset varusteiden säilytysmahdollisuudet. Tarkistakaa työntekijöiden kanssa yhdessä, ovatko tilat riittävät ja miten niitä voisi kehittää!
 • Vivuta virkistyksellä. Melkein kaikilla työpaikoilla järjestetään myös virkistyspäiviä, jotka ovat oiva keino kehittämisen ja vapaamman olemisen yhdistämiselle. Virkistyspäiviä voi käyttää myös työmatkaliikkumisen pohtimiseen ja esimerkiksi sähköavusteisten pyörien kokeilemiseen.
 • Hanki yhteiskäyttöpyöriä. Lyhyet työasiamatkat hoituvat pyörällä tehokkaasti, kun aikaa ei kulu parkkipaikan etsimiseen. Samalla työntekijät saavat hyötyliikuntaa, mikä vähentää sairauspoissaoloja. Jos työasiointiin liittyy kuljetustarpeita, yrityksen visuaalisella ilmeellä koristeltu laatikkopyörä on mainio brändinkohottaja.
 • Käytä kannustimia luovasti. Pyöräilyä voidaan tukea esimerkiksi kilometrikorvauksilla autoilun tapaan. Kevyempiä ratkaisuja ovat esimerkiksi pyörähuoltoon oikeuttavat palvelusopimukset, huoltovälineiden hankkiminen työpaikoille, ilmainen aamupala työmatkapyöräilijöille sekä koulutukset pyörien perushuoltoon ja talvirenkaiden vaihtoon.
 • Hyödynnä kimppapyöräilyitä. Monilla työpaikoilla on jo havahduttu kyytien jakamiseen ja kimppa-autoiluun autokuorman pienentämiseksi. Samalta suunnalta tulevien kimppapyöräily on yksi keino lisätä pyöräilyn motivaatiota ja luoda yhteisöllisyyttä.
 • Tee pyöräilyä näkyväksi Kilometrikisalla. Pyöräkuntien verkosto on jo vuosien ajan toteuttanut leikkimielisiä kilometrikisoja, joissa työpaikat voivat polkea toisiaan vastaan kesä- ja talvikausina. Samalla poljetut kilometrit tulevat näkyviksi ja vertailtavaksi. Motivaation lisäämiseksi työpaikka voi lahjoittaa kokonaismatkan mukaan summan hyväntekeväisyyskohteisiin. www.kilometrikisa.fi
 • Käynnistä kulttuurinen muutos. Kaikilla työpaikoilla on omat kulttuurinsa, joten ei ole yhtä oikeaa kaavaa muutokseen. Yhtäällä tarvitaan enemmän “tuuppaamista” kuin toisaalla. Pohtikaa, minkälaisella kulmalla liikkumista voi työpaikallanne lähestyä ja panostakaa vahvuuksiin. Onko kyse terveydestä, urheilusta, ekologisesta kestävyydestä vai kenties yhteisöllisestä tekemisestä?

Joensuussa laadittiin vuoden 2018 aikana Työmatkapyöräilyn edistämisen toimenpideohjelma. Tutustu työn yhteenvetoon, loppuraporttiin ja työmatkakyselyn tuloksiin.

Lisätietietoja työmatkoista, työmatkapyöräilystä ja hyödyistä:

https://www.fiksustitoihin.fi/
http://www.ukkinstituutti.fi/tyomatkaliikunta
https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen/nain_liikut_viisaasti/pyoraily
https://www.poljin.fi/fi/toiminta/pyorailyviikko/pyorailyvinkit-tyonantajalle